Kansalaisaloite Ei myytävänä! – Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen

Ei myytävänä! -kansalaisaloite vammaisten ihmisoikeuksien puolesta
Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen

Kaikkien vammaisten ihmisten perusoikeudet eivät toteudu tämän päivän Suomessa. Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta ovat tehneet kansalaisaloitteen vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseksi. Kansalaisaloite on allekirjoitettavissa osoitteessa www.kansalaisaloite.fi 12.6.-12.12.2017 välisen ajan.

Aloitteen tekijät ovat asettaneet yhteiseksi tavoitteekseen lakimuutoksen, jossa vammaisten henkilöiden välttämättömät palvelut rajataan hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Vammaisilla ihmisillä ei kilpailutuksissa ole osallisuutta eikä oikeussuojakeinoja omaa elämäänsä koskevissa päätöksissä. Lähes poikkeuksetta kilpailutukset on ratkaissut hinta, joka on sivuuttanut palveluiden laadun. Toistuvat kilpailutukset luovat epävarmuutta ja vaikeuttavat suuresti vammaisten ihmisten arkea.

Kansalaisaloitteen suojelijoiksi ovat tähän mennessä lupautuneet europarlamentaarikot Merja Kyllönen, Sirpa Pietikäinen ja Nils Torvalds, kansanedustajat Tiina Elovaara, Johanna Karimäki, Kristiina Salonen, Sari Tanus ja Jutta Urpilainen, näyttelijä Sara Paavolainen sekä muusikot Sami Helle ja Kari Aalto. Lisätietoa Ei myytävänä! -kampanjasta osoitteessa www.eimyytavana.fi

Miksi kansalaisaloite?

Kansalaisaloite on viimeinen keinomme vaikuttaa vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseen. Perustuslain mahdollistama kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Kansalaisaloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuodesta 2013 tuloksetta tiivistä vaikuttamistyötä lakiuudistuksen aikaansaamiseksi. Ei myytävänä! -tapahtuma syyskuussa 2016 keräsi Kansalaistorille satoja ihmisiä ja herätti laajaa julkista keskustelua.

Kannata sinäkin!

Jotta aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, sen on kerättävä vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Aloitteen kannattaminen on nopeaa ja vaivatonta. Pääset lukemaan aloitteen sisällön kokonaisuudessaan osoitteessa www.kansalaisaloite.fi. Samalla sivulla on myös linkki Kannata aloitetta. Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Huom! Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Kannatusilmoituksia voi kerätä myös paperille, esim. erilaisissa tilaisuuksissa.
Liitteenä kannatusilmoitusten keräämistä varten lomakkeet sekä suomeksi että ruotsiksi. Huom! Lomakkeet tulee tulostaa ne koossa A4. Täytetyt kannatusilmoitukset tulee lähettää meille viimeistään marraskuun 2017 aikana: Kehitysvammaisten Palvelusäätiö / Kansalaisaloite, Pinninkatu 51, 33100 Tampere.