Voit tutustua Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton järjestötoimintaan tarkemmin toimintastrategian, toimintasuunnitelmien ja toimintakertomusten kautta.
Toimintastrategia
MISSIO:
Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto on valtakunnallinen järjestö, joka tukee kuulovammaisen lasten tai nuorten perheitä ja lähipiiriä eri elämänvaiheissa. Tätä toteutetaan järjestämällä vertaistoimintaa,
välittämällä tietoa sekä huolehtimalla edunvalvonnasta ja puolustamalla kuulovammaisten lasten perheiden oikeuksia.
VISIO:
Kuulovammaisten lasten ja nuorten perheillä on oikeus ja yhdenvertaiset mahdollisuudet tarvitsemaansa tukeen ja kuntoutukseen. Kuulovammaisten lasten ja nuorten elämän eri siirtymävaiheet sujuvat ilman ongelmia. Kuulovammaiset lapset, nuoret ja heidän sisaruksensa kokevat vertaisuutta ikäistensä joukossa.

Toimintasuunnitelma 2025
Johdanto
Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry (KLVL) on valtakunnallinen järjestö, joka on tarkoitettu kaikille perheille, joissa on kuulovammainen lapsi tai nuori. Liiton tavoitteena on tarjota vertaistoimintaa kuulovammaisten lasten perheille, edistää edunvalvontaa sekä jakaa tietoa kuulovammaisuudesta lapsen lähipiirille ja heidän kanssaan toimiville eri alojen ammattilaisille, virkamiehille ja päättäjille.
Vertaistoiminta keskittyy alle 18-vuotiaiden kuulovammaisten lasten perheille suunnattuun toimintaan. Toiminnan keskeisiä tavoitteita ovat vertaistuen mahdollistaminen, vanhemmuuden ja arjessa jaksamisen tukeminen, tiedon ja vinkkien jakaminen erityisesti nivelvaiheissa sekä lasten ja nuorten sosiaalisten taitojen, kaverisuhteiden, itsetunnon ja identiteetin vahvistaminen. Perheitä autetaan sopeutumaan erilaisiin elämäntilanteisiin ja löytämään voimavaroja arkeen järjestämällä vertaisperhekursseja, tapahtumia, leirejä ja verkkotilaisuuksia sekä tekemällä yhteistyötä muiden sopivien tahojen kanssa. Vertaisperhekursseja kohdennetaan lasten iän ja kuulovammatyypin mukaan. Perhepäivien teemat valitaan ajankohtaisten ja perheitä kiinnostavien aiheiden pohjalta.
Viestinnässä painotetaan viestinnän vaikuttavuuden lisäämistä sekä liiton tunnettuuden ja saavutettavuuden parantamista. Näitä tavoitteita tukevat mm. uuden viestintästrategian käyttöönotto, graafisen ilmeen päivittäminen sekä liiton esittelyvideon tuottaminen ja julkaiseminen. Lisäksi toteutetaan imagokysely, jolla kartoitetaan liiton imagoa, mainetta ja brändin vahvuutta kuulovammaisten lasten perheiden sekä sidosryhmien keskuudessa. Viestintää ja markkinointia varten kootaan myös uusia valokuvia.
Edunvalvonnassa tuodaan esille kuulovammaisille suunnattujen palveluiden kehittämistarpeita ja epäkohtia sekä autetaan yksittäisiä perheitä heidän pulmissaan tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikuttamistyössä huomioidaan hallitusohjelman linjaukset, ja kuulo- ja viittomakielialan yhteistä vaikuttamistyötä tehdään mm. laatimalla lasten vaaliteesit kunta- ja aluevaaleihin ja toimittamalla ne puoluetoimistoille. Liitto jakaa tuottamaansa materiaalia kuulokeskuksille, kuntoutusohjaajille ja tarvittaessa myös neuvoloiden työntekijöille. Vuonna 2024 laaditusta opettajien oppaasta tehdään laajempi versio, jota jaetaan kuulovammaisia lapsia opettaville perusopetuksen työntekijöille perheiden ja kuntoutusohjaajien välityksellä.
Jäsenpalveluissa tuetaan yhdistyksiä tarjoamalla käyttöön uusia viestintäpohjia ja materiaalipankki liiton ylläpitämän Canva non-profit -lisenssin kautta. Yhdistysten toimintaa tuetaan lisäksi tuottamalla materiaalia, tekemällä yhdistysvierailuja, järjestämällä etäkoulutusta tarpeen mukaan ja järjestämällä yhdistysaktiivien ja liiton hallituksen yhteinen suunnittelupäivä.
Pieneneviin STEA-avustuksiin varaudutaan keskittymällä perustehtävien huolelliseen hoitamiseen, karsimalla kustannuksia, sopeuttamalla toimintaa ja hallintoa sekä tarkistamalla jäsenistölle suunnattujen palveluiden hintoja. Muita sopeutustoimia toteutetaan tarpeen mukaan.
Vuosikertomus 2024
Johdanto
Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry (KLVL) on valtakunnallinen järjestö, joka tarkoitettu kaikille perheille, joissa on kuulovammainen lapsi tai nuori. Liiton tarkoituksena on tarjota vertaistoimintaa kuulovammaisten lasten perheille, huolehtia edunvalvonnasta sekä jakaa tietoa kuulovammaisuudesta kuulovammaisen lapsen lähipiirille ja heidän kanssaan toimiville eri alojen ammattilaisille, virkamiehille ja päättäjille.
Vertaistoiminnassa onnistuttiin tavoitteiden mukaisesti lisäämään kuulovammatietoutta ja mahdollistamaan vertaistuki kuulovammaisten lasten perheille riippumatta kuulovamman asteesta, kuulon apuvälineestä tai perheen kommunikaatiotavasta. Toiminnalla vahvistettiin perheiden vuorovaikutustaitoja, sisäistä vuorovaikutusta, itsetuntoa ja identiteettiä sekä tuettiin vanhemmuutta ja arjessa jaksamista. Perheitä autettiin sopeutumaan kulloiseenkin elämäntilanteeseen sekä löytämään voimavaroja arkeen vertaisperhekurssien, tapahtumien, leirien, verkkotilaisuuksien ja yhteistyön avulla.
Viestinnässä toteutettiin viestintäkampanja, jolla lisättiin kuulovammaisten lasten perheiden ymmärrystä vertaistuesta ja sen merkityksestä kuulovammaiselle lapselle, sekä siitä miten liiton vertaistoimintaan pääsee mukaan. Lisäksi päivitettiin viestintästrategiaa, uudistettiin uutiskirjettä, somekanavien sisällöntuotantoa sekä graafista ilmettä vuodelle 2025, ja kartutettiin lisää kuvia liiton kuvapankkiin.
Vuoden aikana nostettiin esille kuulovammaisille suunnattujen palveluiden kehittämistarpeita ja epäkohtia sekä autettiin yksittäisiä perheitä heidän pulmissaan. Tätä toteutettiin paitsi omin voimin myös yhteistyössä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa. Yhteistyössä Valkean talon Kumpparit-verkoston kanssa tehtiin lasten vaaliteesit alue- ja kuntavaaleja varten, käsiteltiin Kelan uuden tulkkauslinjan aiheuttamia ongelmia, vammaispalvelulain vaikutuksia ja perusopetuslakiin tulevia muutoksia. Lisäksi perusopetuksen opettajille tehtiin Luokassani on kuulovammainen oppilas-opas.
Jäsenyhdistysten välistä yhteistyötä edistettiin järjestämällä jäsenyhdistysten edustajien ja liiton hallituksen yhteinen tapaamis- ja koulutuspäivä Tampereella 14.9. Jatkettiin yhdistysten opastamista jäsenrekisterin käyttöön ja jäsenmaksulaskutuksen toteuttamiseen kahden Membook-jäsenrekisteriä hyödyntäen. Tuettiin yhdistyksiä ja välitettiin ajankohtaista järjestötietoa henkilökohtaisen neuvonnan ja yhdistyskirjeen kautta.
Liitto muutti syyskuussa Valkean talon neljänteen kerrokseen puolta pienempiin toimistotiloihin kustannussäästöjen vuoksi.
Järjestön säännöt
Voit tutustua tästä järjestön ja sen yhdistysten toimintaa ohjaaviin sääntöihin, jotka on uudistettu viimeksi vuonna 2022.
VITA – arvomme
Vertaisuus
Vertaisuus on vastavuoroista samassa elämäntilanteessa olevien lasten, nuorten ja perheiden kokemusten ja tiedon jakamista. Vertaisuudesta saa kokemuksen, että on muitakin samassa tilanteessa olevia. Vertaisuus auttaa sopeutumaan perheen kulloiseenkin elämäntilanteeseen.
Ilo
Yhdessäolo, hauskat tapahtumat, vertaisten tapaaminen ja yhdessä tekeminen tuottavat iloa. Ilo on jotain, joka on jaettavissa toisille. Iloinen yhdessäolo ja toivo huolettomasta huomisesta antavat voimia arkeen. Myös vertaistapaamisista saadut ystävät tuovat iloa.
Tasa-arvoisuus
On erilaisuuden hyväksymistä ja saavutettavuuden edistämistä: kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti riippumatta kuulovamman asteesta, laadusta tai käytetystä kommunikaatiotavasta.
Avoimuus
Asioihin suhtaudutaan avarakatseisesti ja perheitä kuunnellaan herkästi. Avoimuuteen kuuluu myös rohkeus kokeilla uutta. Avoimessa toimintakulttuurissa kunnioitetaan toisten mielipiteitä. Liitto on helposti lähestyttävä.
Historia
Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry perustettiin vuonna 1963 kuulovammaisten lasten vanhempien ja muiden kuulovammaisten lasten asiasta kiinnostuneiden toimesta. Sen verran paljon on ehtinyt tapahtua 50 vuodessa, että aiheesta kirjoitettiin kokonainen kirja. Lapsiemme yhdistämät- kirja kertoo kuulovammaisten lasten perheiden tarinaa sekä liiton historiaa vuosilta 1963-2013.
KLVL ry:n toimisto sijaitsee Helsingissä, Valkeassa Talossa. Ota rohkeasti yhteyttä tai tule käymään, yhteystietomme löydät sivun alalaidasta. Toimimme kattojärjestönä 9 eri puolilla Suomea toimiville jäsenyhdistyksille, jotka tarjoavat perheille monenlaista toimintaa paikallisesti. Oman kotiseutusi tapahtumista ja lähimmistä yhdistyksistä löydät lisätietoa Jäsenyhdistykset-sivuilta. KLVL on jäsenenä noin 700 perhettä.
Kaikkien jäsenyhdistysten toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin, jonka lisäksi KLVL ry:n hallitus koostuu vapaaehtoisista kuulovammaisten lasten vanhemmista. Vanhemmat tuovat toimintaan arvokasta kokemustietoa kuulovammaisen lapsen perheen arjesta, joka auttaa suuntaamaan toiminnan resursseja juuri sinne, missä tarve on suurin.
Avustukset, lahjoitukset ja testamentit
Toiminnan tukemiseksi liitto voi ottaa vastaan myös avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Näissä tapauksissa on aina syytä ottaa toimistoomme, niin kerromme, kuinka asian kanssa voi edetä: toimisto (at) klvl.fi tai 040 7554 551.
Kaipaatko aiempien vuosien dokumentteja tai onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä!
Toni Hilden
Järjestökoordinaattori
toni.hilden (at) klvl.fi
040 755 4551
Viestintä, jäsen- ja yhdistyspalvelu, hallinto ja laskut, tapahtumien ja kurssien järjestäminen