Piristystä karanteeniin – vinkkejä lapsille ja nuorille

Vallitseva poikkeustilanne haastaa niin lapsia, nuoria, aikuisia, yrityksiä kuin koko yhteiskuntaakin sopeutumaan erilaiseen elämään ja keksimään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa arjen rutiineja, joista monet normaalisti tehtäisiin kodin ulkopuolella. Kokosimme erilaisia vinkkejä piristämään lasten ja nuorten (ja myös vanhempien) arkea!

Tässä vinkkilistassa keskitymme pääasiassa verkon välityksellä toteutettaviin asioihin. Mielellämme kuulemme myös teidän vinkkejä ja päivitämme listaa kun saamme hyviä vinkkejä tietoomme! Voit lähettää niitä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@klvl.fi tai kommentoimalla somejulkaisuamme aiheeseen liittyen.

Helsingin Sanomien vinkkilistasta löytyy hyviä yleisiä vinkkejä tylsyyden selättämiseksi ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseksi. Nyt onkin hyvä hetki myös antaa itselleen aikaa levätä, viettää aikaa perheen kanssa ja nauttia kevätluonnosta.

Helpotusta kulttuurin ystäville

Kulttuurin ystävillä (ja tuottajilla) varsinkin on varmasti erityisen tiukkaa tällä hetkellä. Kulttuurinnälkään löytyy helpotusta myös verkosta ja monet uudet palvelut ovat saaneet alkunsa nyt poikkeustilanteessa.

  • Google Arts & Culture – Virtuaalikierros Kansainvälisellä avaruusasemalla, Ateneumissa tai maailmankuuluissa taidenäyttelyissä ja museoissa, nyt kotisohvalta!
  • Harrastakotona.fi – Lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä. Sivustolta löytyy monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä helposti ja maksuttomasti.
  • Keikalla.fi – Suomeen on perustettu sivusto, jonka kautta voi ostaa lippuja verkon kautta esitettäviin livekonsertteihin.
  • Koronakonsertit.fi – Tästä palvelusta löytyy lista menneistä ja tulevista live-konserteista sekä linkit tallenteisiin.
  • Stage24 – Kansallisooppera julkaisee tiistaisin ja torstaisin palvelussaan esitystallenteita menneiltä kausilta.

Elokuvia verkossa maksutta

Netflixin, HBO:n ja muiden suoratoistopalveluiden lisäksi verkosta löytyy myös useita elokuvapalveluita täysin maksutta. Näillä vinkeillä pääset tutustumaan erityisesti kotimaan tarjontaan!

  • Elonet – Elonet on kotimaisten elokuvien arkisto verkossa, joka avasi palvelunsa viime vuonna. Siellä voi katsoa kotimaisia elokuvia maksutta ja ilman tunnuksia. Valikoima laajenee koko ajan.
  • Kirjastokino – Kirjastojen elokuva- ja tv-sarjatarjontaa on katsottavissa kirjastojen tunnuksilla Kirjastokinossa.
  • YleAreena – YleAreenasta löytyy katsottavaa sisältöä kaikille vauvasta vaariin. Nyt on hyvä hetki tutustua Areenan tarjontaan, jos ei ole sitä aiemmin tehnyt!

Työkaluja ja materiaalia etäopintoihin

Monia aiemmin maksullisia opetustyökaluja- ja materiaaleja on muutettu maksuttomaksi. Tässä muutamia vinkkejä.

Tiedettä kotiin

Tiedekerhot ovat siirtyneet etäkokoontumisiin ja Heureka tarjoaa tiede-elämyksiä verkossa.

  • Heurekan tiede-elämykset – Heureka on luonnollisesti myös suljettu tällä hetkellä, mutta se tarjoaa verkkosivuillaan monenlaisia tiede-elämyksiä myös perheen pienemmille.
  • Kide Science – Hauskaa tiedettä lapsille, nyt myös etäkerhoina.

Eläinten maailma kotisohvalta

Eläintarhoissa ei tällä hetkellä oikein voi vierailla, mutta lähiluontoon kannattaa ehdottomasti lähteä virkistäytymään ja lisäksi eläimiä voi seurata myös netissä.

E-kirjastojen anti

Vaikka kirjastot ovatkin nyt pääasiassa suljettuna, niin verkossa toimivat e-kirjastot ovat normaalisti tai jopa laajennetusti käytettävissä. Tässä muutamia kotimaisia e-kirjastoja, joiden tarjontaan kannattaa tutustua.