Vallitseva poikkeustilanne haastaa niin lapsia, nuoria, aikuisia, yrityksiä kuin koko yhteiskuntaakin sopeutumaan erilaiseen elämään ja keksimään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa arjen rutiineja, joista monet normaalisti tehtäisiin kodin ulkopuolella. Kokosimme erilaisia vinkkejä piristämään lasten ja nuorten (ja myös vanhempien) arkea!
Tässä vinkkilistassa keskitymme pääasiassa verkon välityksellä toteutettaviin asioihin. Mielellämme kuulemme myös teidän vinkkejä ja päivitämme listaa kun saamme hyviä vinkkejä tietoomme! Voit lähettää niitä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@klvl.fi tai kommentoimalla somejulkaisuamme aiheeseen liittyen. Lista päivitetty viimeksi 15.3.2021.
Helsingin Sanomien vinkkilistasta löytyy hyviä yleisiä vinkkejä tylsyyden selättämiseksi ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseksi. Nyt onkin hyvä hetki myös antaa itselleen aikaa levätä, viettää aikaa perheen kanssa ja nauttia kevätluonnosta.
Helpotusta kulttuurin ystäville
Kulttuurin ystävillä (ja tuottajilla) varsinkin on varmasti erityisen tiukkaa tällä hetkellä. Kulttuurinnälkään löytyy helpotusta myös verkosta ja monet uudet palvelut ovat saaneet alkunsa nyt poikkeustilanteessa.
- Kulttuuria viittomakielellä -Facebook ryhmä – Ryhmässä jaetaan kivaa tekemistä etänä ja paikan päällä viittomakielellä, kuten tapahtumat, esiintymiset, opastukset, teosesittelyt, museokierrokset ja sadut.
- Finna.fi – Kulttuurin ja tieteen aarteet yhdellä haulla. Lähde löytöretkelle!
- Google Arts & Culture – Virtuaalikierros Kansainvälisellä avaruusasemalla, Ateneumissa tai maailmankuuluissa taidenäyttelyissä ja museoissa, nyt kotisohvalta!
- Harrastakotona.fi – Lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä. Sivustolta löytyy monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä helposti ja maksuttomasti.
- Keikalla.fi – Suomeen on perustettu sivusto, jonka kautta voi ostaa lippuja verkon kautta esitettäviin livekonsertteihin.
- Stage24 – Kansallisooppera julkaisee tiistaisin ja torstaisin palvelussaan esitystallenteita menneiltä kausilta.
Elokuvia verkossa maksutta
Netflixin, Disney+:n, HBO Nordicin ja muiden suoratoistopalveluiden lisäksi verkosta löytyy myös useita elokuvapalveluita täysin maksutta. Näillä vinkeillä pääset tutustumaan erityisesti kotimaan tarjontaan!
- Elokuvapolku – Elokuvapolku tukee elokuvakasvatusta sekä kulttuuri- ja taidekasvatusta tarjoamalla elokuvanäytteitä.
- Elonet – Elonet on kotimaisten elokuvien arkisto verkossa, joka avasi palvelunsa viime vuonna. Siellä voi katsoa kotimaisia elokuvia maksutta ja ilman tunnuksia. Valikoima laajenee koko ajan.
- Elävä muisti -Sivusto tuo audiovisuaalisen historian kaikkien saataville. Sen keskeisenä voimavarana ovat elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat. Sivuston painopiste on suomalaisen elokuvan kultakaudesta 1960-luvulle.
- Kirjastokino – Kirjastojen elokuva- ja tv-sarjatarjontaa on katsottavissa kirjastojen tunnuksilla Kirjastokinossa.
- YleAreena – YleAreenasta löytyy katsottavaa sisältöä kaikille vauvasta vaariin. Nyt on hyvä hetki tutustua Areenan tarjontaan, jos ei ole sitä aiemmin tehnyt!
Työkaluja ja materiaalia etäopintoihin
Monia aiemmin maksullisia opetustyökaluja- ja materiaaleja on muutettu maksuttomaksi. Tässä muutamia vinkkejä.
- Etäopiskelu kotona – vinkkejä ja tukea alakoululaisten vanhemmille –Facebook ryhmä – Ryhmästä löytyy vinkkejä ja vertaistukea etäkoululaisten vanhemmille
- Koulu.me – Kokoaa opetustyökaluja ja -materiaaleja, jotka on poikkeustilanteen vuoksi muutettu maksuttomiksi ja avoimiksi kaikille.
- Lasten leikki-ideat koronakaranteenissa -Facebook-ryhmä – Ryhmästä löytyy monipuolisesti esim. leikki- ja arkasteluvinkkejä tai vaikkapa etätaidenäyttely lapsille!
- Liikkuva koulu – Ideoita liikunnan etäopetukseen. Voi harrastaa myös koko perheen voimin tai vaikkapa ystävien kanssa!
- Lukuliike – Materiaalipankki, josta löytyy lukemiseen liittyviä haasteita, tehtäviä, oppaita ja vaikka mitä muuta. Niitä voi hyödyntää ihan jokainen!
- Maksuttomia oppimateriaaleja löytyy myös esim. Oppi&Ilo ja Opinkirjo -palveluista.
- Opetushallitus – Oppimateriaalit – Sivulle on koostettu OPH Oppimateriaalien etäopetukseen sopivia digitaalisia aineistoja ja harjoituksia.
- Opetushallitus – Tukea poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin – Tietoa erityisen tuen järjestämisestä poikkeustilanteessa ja materiaaleja oppimisen tueksi
- Valteri –koulu – Valteri-koulun suunnittelema viikkokalenteri etäopetuksen tueksi
Tiedettä kotiin
Tiedekerhot ovat siirtyneet etäkokoontumisiin ja Heureka tarjoaa tiede-elämyksiä verkossa.
- Heurekan tiede-elämykset – Heureka on luonnollisesti myös suljettu tällä hetkellä, mutta se tarjoaa verkkosivuillaan monenlaisia tiede-elämyksiä myös perheen pienemmille.
- Kide Science – Hauskaa tiedettä lapsille, nyt myös etäkerhoina.
Eläinten maailma kotisohvalta
Eläintarhoissa ei tällä hetkellä oikein voi vierailla, mutta lähiluontoon kannattaa ehdottomasti lähteä virkistäytymään ja lisäksi eläimiä voi seurata myös netissä.
- Korkeasaaren live-lähetykset – Korkeasaari julkaisee Facebook-sivuillaan säännöllisesti livelähetyksiä saaren asukkaista.
- WWF:n luontolive – Seuraa esim. kalasääsken tai kyyn kevätarkea!
E-kirjastojen anti
Tässä muutamia kotimaisia e-kirjastoja, joiden tarjontaan kannattaa tutustua.
- Ellibs – E-kirjasto, jonne kirjaudutaan oman kirjaston tunnuksilla.
- eKirjasto – Yleisten kirjastojen e-aineistot.
- Lukulumo – Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu digitaalinen työkalu, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Palvelu on toistaiseksi avattu maksutta kaikille. Ohjeet käyttöönottoon löydät tästä.
- Viittomakielinen kirjasto – Hupia ja hyötyä sekä myös tietoa koronaviruksesta viittomakielellä.