Liputa lapsen oikeuksien puolesta 20.11.!

Lapsijärjestöt ja lapsiasiavaltuutettu haastavat kaikki mukaan liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta 20.11.

– Liputuspäivä on aina erityinen päivä. Se nostaa juhlittavan asian otsikoihin, aktivoi kansalaisia järjestämään tapahtumia ja puolustamaan jokaisen lapsen ihmisoikeuksia, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sanoo.

Sisäministeriö on jo määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta ja suosittelee samaa muillekin. Päivän merkitsemistä vakiintuneeksi liputuspäiväksi kalenteriin harkitaan ministeriössä muutaman vuoden kokemuksen jälkeen.

– Nyt kaikki liputtamaan ja huolehtimaan siitä, että nostetaan yhdessä lippu salkoon niin kotona, koulussa, kunnassa, seurakunnassa kuin päiväkodissa, missä vain liputus on mahdollista. Liputuskäytännöstä tulisi saada pysyvä, Maria Kaisa Aula kannustaa.

Lapsiasiavaltuutetun ja lapsijärjestöjen yhteinen liputuskampanja Facebookissa kutsuu mukaan liputtamaan ja lähettämään valokuvia lapsen oikeuksien päivänä salkoon nostetusta lipusta tapahtuman sivulle. Kampanja kehottaa haastamaan mukaan oman kunnan, taloyhtiön, työpaikan, päiväkodit, koulut ja esimerkiksi harrastustoimipaikat omalla paikkakunnalla.

Lapsijärjestöt ovat ajaneet Lapsen oikeuksien päivää liputuspäiväksi jo pitkään. Aloitteen liputuspäivästä teki lapsiasiavaltuutetun työn tukena toimiva lapsiasianeuvottelukunta viime toukokuussa. Myös lapset itse kannattavat ajatusta, ja ehdotuksen liputuspäivästä ovat tehneet muun muassa Plan Suomi säätiön lastenhallitus sekä Vantaan lasten vaikuttajaryhmä, joka osallistui myös neuvottelukunnan aloitteen valmisteluun.

Vuodesta 2002 on lapsen oikeuksien päivää vietetty 20. 11., joka on sekä YK:n lapsen oikeuksien julistuksen (1959) että YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (1989) syntymäpäivä.

– YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuosipäivä on kaikkien lasten ihmisarvon tunnustava merkkipäivä. Liputus lisää lapsen ihmisoikeuksien tunnettuutta ja alleviivaa niiden yhteiskunnallista merkitystä ja velvoittavuutta, Maria Kaisa Aula korostaa.

YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta tehdään tunnetuksi laajassa yhteistyössä, johon osallistuvat lapsiasiavaltuutettu, kymmenet lapsi- ja nuorisojärjestöt sekä viranomaistahot. Vuonna 2013 lapsen oikeuksien päivänä korostetaan erityisesti niiden lasten ja nuorten oikeuksia, joilla on jokin elämäänsä vaikuttava vamma. YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien yleissopimuksen 20.11.1989. Yleissopimus on yksi maailman laajimmin maailman laajimmin voimaan saatetuista ihmisoikeussopimuksista.

http://www.facebook.com/lastenoikeudet

https://www.facebook.com/events/472249562888588/?ref=5

http://www.lskl.fi/lospaiva2013

http://www.lapsiasia.fi/lapsen-oikeuksien-paiva

http://www.lastensivut.fi

Lisätietoja:

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula
mariakaisa.aula@stm.fi tai puh. 050 530 9697

Toiminnanjohtaja Seppo Sauro
Lastensuojelun Keskusliitto
seppo.sauro@lskl.fi tai puh. 040 504 2101

Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen
Lastensuojelun Keskusliitto
hanna-mari.savolainen@lskl.fi
puh. 044 329 0029