Liisa Kauppinen saa YK:n ihmisoikeuspalkinnon kuurojen oikeuksien edistämisestä

Kuurojen Liiton entinen toiminnanjohtaja ja Kuurojen maailmanliiton kunniapuheenjohtaja, järjestöneuvos Liisa Kauppinen saa ensimmäisenä suomalaisena YK:n ihmisoikeuspalkinnon.

Liisa Kauppinen on tehnyt pitkän kansainvälisen uran kuurojen ihmissoikeuksien hyväksi, ja työ jatkuu edelleen. Kauppinen on muun muassa toiminut Kuurojen Liiton toiminnanjohtajana (1976–2006), Kuurojen maailmanliiton (World Federation of the Deaf, WFD) puheenjohtajana (1995–1999, 1999–2003) ja erilaissa neuvonantajan tehtävissä YK:ssa vuosina 1995–2006. Kauppisen kansainväliseen ihmisoikeustyöhön sisältyy myös erilaisia asiantuntija-, neuvonantaja- ja edustustehtäviä niin WHO:ssa, ILO:ssa kuin UNESCOssa sekä useissa vammaisalan kattojärjestöissä. YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimiston (OHCHR) kanssa tehty yhteistyö kattaa kuurojen omien edunvalvontakysymysten lisäksi vammaisten oikeudet laajemminkin sekä ihmisoikeuskysymykset yleensä, erityisesti naisten ja vammaisten naisten oikeudet.

Kauppinen on myös kolminkertainen kunniatohtori. Arvonimen ovat hänelle myöntäneet Gallaudetin yliopisto vuonna 1998, Jyväskylän yliopisto vuonna 2004 ja Dublinin yliopisto vuonna 2013.

YK:n ihmisoikeuspalkinto jaetaan joka viides vuosi menestyksekkäästä työstä ihmisoikeuksien puolesta. Palkinnon jaon aloitti yleiskokous ja se jaettiin ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten ihmisoikeusjulistuksen täyttäessä 20 vuotta. Aikaisempien palkinnonsaajien joukossa on muun muassa Eleanor Roosevelt (1968), Martin Luther King (postuumisti 1978), Nelson Mandela (1988) ja Jimmy Carter (1998). Tänä vuonna yhteensä kuusi henkilöä saa palkinnon.

Palkinnon luovuttaa Kauppiselle YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12.2013.

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry onnittelee sydämellisesti Liisa Kauppista.