KLVL ry 60v juhlavastaanoton tunnelmia

Torstaina 5.10. juhlittiin Helsingissä Valkea talossa 60 vuotta täyttävää Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liittoa.

Kuva: Juhlavieraiden ja onnitteluiden vastaanottoa ennen tilaisuuden alkua.

Onnitteluiden vastaanotto

Torstaina 5.10. juhlittiin Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton 60-vuotista taivalta Valkea talossa, Helsingissä. Juhlaväki koostui henkilöistä, jotka ovat tavalla tai toisella olleet mukana liiton matkalla vuosien saatossa: työntekijöitä, luottamushenkilöitä, yhdistysten edustajia, sisarjärjestöjen henkilökuntaa, rahoittajia, ja monia muita yhteistyökumppaneita.

Ennen varsinaisen tilaisuuden alkua vastaanotimme onnitteluita, ja vieraat pääsivät kurkistamaan menneisyyteen Valkean talon aulassa esillä olleen valokuvanäyttelyn, liiton historiikkien ja Nappi-lehden kokoelmien kautta. Myös juhlavuoden piirustuskilpailun upeat teokset vangitsivat monet silmäparit!

Kuva: Puheenjohtaja Ari Haaranen avaa tilaisuuden ja toivottaa vieraat tervetulleeksi.

Liiton nykyisen ja edellisen puheenjohtajan puheenvuorot

Juhlaväen toivotti tervetulleeksi tilaisuuden juontaja Satu-Maria Turunen sekä liiton nykyinen puheenjohtaja Ari Haaranen. Tervetulopuheiden jälkeen lavalle astui opetusneuvos Irja Seilola, jolla on takanaan pitkä historia kuulovamma-alalla ja liitossa, myös liiton puheenjohtajana. Seilola kertoi yleisölle ajatuksiaan siitä, miten lasten oikeuksien toteutuminen on muuttunut vuosien saatossa, minkälaisia oikeuksia lapsille ja perheille kuuluu ja miltä tulevaisuus näyttää. Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka monet asiat ovat edenneet, on paljon vielä työtä ja taistoa edessä lasten oikeuksien toteutumisen puolesta.

Kuva: Teatteri Totin esiintyjät Erika Pokki, Kaj Hautasaari ja Lee Robertson.

Teatteri totti esiintyy

Irjan puheenvuoron jälkeen yleisöstä kajahti naurua ilmoille, lavalle nimittäin astui Suomen ainoa täysin viittomakielinen teatteri, Teatteri Totti, joka esitti ensimmäisen puoliskon Pelto ja Pitko -esityksestään.

Kuva: Liiton historiikin kirjoittanut ja pitkään toiminnassa mukana ollut Kirsi Pohjalainen.

Historian havinaa

Seuraavaksi yleisö pääsi aikamatkalle menneisyyteen, liiton 50v historiikin kirjoittaneen ja toiminnassa pitkään mukana olleen Kirsi Pohjalaisen seurassa. Pohjalainen kertoi kohokohtia liiton matkalta ihan toiminnan synnystä alkaen nykypäivään saakka. Ja kuten Pohjalainenkin sen totesi, niin myös monia haasteita on matkalle mahtunut, mutta aina niistä on selvitty tavalla tai toisella. Nostamme näin juhlavuoden kunniaksi katsauksia liiton historiaan somekanaviimme ja Nappi-lehteen, joten kannattaa seurata niitä! Pohjalainen avasi ikkunan menneeseen maailmaan ja liiton monivaiheiseen historiaan, kuten kuulovammaisille lapsille suunnatun Vertaalan koulun perustamiseen ja sen toimintaan.

Kuulovammaisten lasten vanhempien paneelikeskustelu. Kuvassa: Irja Seilola, Satu-Maria Turunen, Ari Haaranen, Suvi Espo ja Minna Pajari.

Vanhempien paneelikeskustelu

Historiakatsauksen jälkeen päästettiin ääneen kuulovammaisten lasten vanhempia paneelikeskustelussa. Keskustelun aiheena olivat mm. kuulovammaisen lapsen elämän nivelvaiheet, lasten oikeuksien toteutuminen, vertaistuen merkitys perheelle ja lapselle, kaverisuhteet ja tulevaisuuden näkymät. Puheenvuorot olivat inspiroivia, koskettavia ja herättivät runsaasti keskustelua vieraiden joukossa tilaisuuden päätteeksi. Suuri kiitos panelisteille!

Kunniajäsenet Irja Seilola, Kirsi Pohjalainen, Sari Paloposki, Sanna Loukusa ja Anna Kiviniemi-Pulli.

Liiton kunniajäseniä muistettiin

Paneelikeskustelun jälkeen oli aika julkistaa kunniajäsenet ja kutsua heidät lavalle. Liiton hallitus halusi muistaa tänä vuonna yhdeksää liiton jäsentä, jotka ovat tehneet tavalla tai toisella vuosien ajan töitä ansiokkaasti liiton ja kuulovammaisten lasten sekä heidän perheidensä eduksi. Kunniajäseneksi kutsuttiin Sanna Loukusa, Anu Juutilainen, Anna Kiviniemi-Pulli, Sari Paloposki, Kirsi Pohjalainen, Irja Seilola, Hannele Kasurinen, Taina Lehtimäki ja Hannele Rabb. Heidän ansioistaan voit lukea lisää kunniajäseniä käsittelevästi jutusta sivuiltamme.

Suuri kiitos juhlapäivässä mukana olleille

Ennen ohjelmanumerot päättävää varapuheenjohtajamme Henna Palomäen puheenvuoroa, nähtiin vielä Teatteri Totin jälkimmäinen puolisko hauskasta Pelto ja Pitko -esityksestä. Tämän jälkeen koko porukka siirtyi synttärikakkukahvien ääreen, ja siellä riittikin monia arvokkaita kohtaamisia ja keskusteluita juhlaväen välillä.

Suuri kaikille juhlan ohjelman mahdollistaneille ja juhlavieraillemme, tilaisuus oli erinomaisen onnistunut ja lämminhenkinen! Lisää kuulumisia päivästä julkaistaan somekanavissamme sekä vuoden viimeisessä Nappi-lehdessä, joka on samalla juhlavuoden erikoisnumero.

Kuvat: Marie von Bell ja Toni Hilden