Viittomien käyttöönotto vauhditti puheen oppimista

Hukkavaarojen perhe on ollut mukana KLVL:n toiminnassa jo pitkään. Helsinkiläisen perheen kuulovammaisella esikoisella, kohta seitsemänvuotiaalla Alvarilla, oli vanhempien lisäksi mukana myös pikkuveli Adrin.

Perheen äiti Christina kertoi, kuinka on ollut pääosin tyytyväinen Alvarin kuulon kuntoutukseen.

– Kaikki on aina sujunut hyvin ja laitteet on korjattu heti, jos ovat menneet rikki ja varalaitteet on saatu nopeasti käyttöön. Alvar ei alkanut puhumaan ihan niin nopeasti kuin oli odotettu, mutta en usko sen olleen riippuvainen kuntoutuksesta.

Yhteistyö moniammatillisen tiimin kanssa lähti alusta asti hyvin liikkeelle.

– Alusta asti on ollut luottavainen olo, että tässä on meidän tiimi, ja he kohtaavat Alvarin kokonaisuutena. Alvarilla on ollut haasteita muidenkin aistien kanssa eikä aina tiedetä, mikä liittyy mihin tai onko taustalla jotain muutakin. Lapsen etua on pohdittu monista eri näkökulmista, eikä olla tuijotettu pelkkää kuulokäyrää. 

Parannettavaa kuntoutuksesta kuitenkin löytyy.

– Saimme viittomakielenopetusta vasta, kun Alvar oli kolmevuotias, vaikka pyysin sitä jo aiemmin. Jostain syystä sitä ei haluttu sairaalassa tukea. Kun opetus vihdoin saatiin, lähti Alvarin puhekehitys myös aivan uudella tavalla liikkeelle. Olisi varmasti pitänyt osata vaatia enemmän, mutta luotin siihen, että ammattilaiset osaavat. Opetusta saatiin, kun kuntoutusohjaaja oli käynyt kotona ja nähnyt kuinka haastavaa kommunikointi oli ilman yhteistä kieltä. Lapset ovat kuitenkin kaikki niin erilaisia, eivätkä samat neuvot auta kaikkia, Chistina pohtii. 

Alvar malttoi juuri ja juuri pysähtyä poseeraamaan kesken leikkien.