Vertaistuki ja -toiminta

Vertaistuella voi olla merkittävä vaikutus kuulovammaisen lapsen ja hänen perheensä elämään ja kehitykseen. Vertaistoiminnan kautta monet ovat löytäneet elinikäisiä ystäviä, jotka ovat ilona ja tukena arjessa.

Vertaisuudesta voimavaroja arkeen

Vertainen voi olla kuka tahansa samankaltaisessa elämäntilanteessa oleva – tärkeintä on halu kuunnella muita ja jakaa omia kokemuksiaan itsensä ja toisten hyväksi.

Vertaistuki on tasa-arvoista ja kunnioittavaa vuorovaikutusta; tukea, apua ja kokemusten sekä arjen vinkkien jakoa samankaltaisessa tilanteessa olevalta ihmiseltä toiselle.

Vertaistoiminta perustuu kokemusasiantuntijuuden jakamiseen ja vertaistuen äärelle kokoontumiseen.

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton kursseilla, perhepäivillä, kesäpäivillä ja leireillä on mahdollisuus tutustua muihin samankaltaisessa elämäntilanteessa oleviin perheisiin, vanhempiin, lapsiin ja nuoriin. Erityisen tärkeitä nämä kohtaamiset ovat kuulovammaisille lapsille, jotka eivät arjessaan välttämättä muutoin kohtaa toisia samalla tavalla erityisiä lapsia. Lapsen itsetunnon ja identiteetin kehitykselle tekee hyvää tavata muita kuulovammaisia lapsia ja huomata, ettei ole ainoa maailmassa.

Valtakunnallinen vertaistoiminta

Vertaisperhekurssit

Järjestämme vuosittain 6-8 viikonlopun mittaista vertaisperhekurssia, joiden kesto on perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Kursseja kohdennetaan kuulovammatyypin, elämän nivelvaiheiden ja toivottujen teemojen mukaan, jotta perheet voisivat tavata vastaavassa elämäntilanteessa olevia perheitä. Kursseilla jaetaan asiantuntija- ja kokemustietoa sekä luodaan perheille mahdollisuuksia tutustua toisiinsa.

Kursseilla on aina koko perheelle yhteistä ohjelmaa sekä omaa ohjelmaa aikuisille, lapsille ja nuorille. Lasten- ja nuortenohjausta on vanhempien oman ohjelman ajan. Aikuisille on asiantuntijaluentoja, kokemuspuheenvuoroja ja ohjattu vertaiskeskustelu. Luennoitsijoina on kurssin teeman mukaisesti eri alojen asiantuntijoita. Lapset ja nuoret tapaavat leikin ja muun mukavan ikätasoisen puuhan lomassa toisia kuulovammaisia lapsia sekä heidän sisaruksiaan.

Perhepäivät

Perhepäivät järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin. Perhepäiville ovat tervetulleita kaikki kuulovammaisten lasten perheet lähipiiriä myöten. Tapahtuma on avoin kaikille eikä osallistumista ole rajoitettu minkään kuulovamman, iän tai kommunikaatiotavan perusteella. Viikonloppu pitää sisällään niin koko perheen yhteistä tekemistä kuin myös erillistä ohjattua ohjelmaa lapsille, nuorille ja aikuisille.

”Parasta oli tutustua samassa tilanteessa oleviin perheisiin!”

Aikuisille on viikonloppuna vertaiskeskusteluja, asiantuntijaluentoja ja tapahtumapaikasta riippuen muuta mukavaa ohjelmaa. Perhepäiviä järjestetään kevät- ja syysliittokokouksien yhteydessä, joten osallistumalla pääsee tutustumaan paremmin liiton toimintaan. Kokouksissa keskustellaan liiton toiminnasta ja tavoitteista, mutta paikan päälle saa tulla ihan vain kuuntelemaankin. Lapsille ja nuorille on mukavaa ikätasoista puuhaa ja lastenohjausta aikuisten oman ohjelman ajan.

”Erilaisten kuulovempainten näkeminen oli hyvä. Parasta oli perheiltä saatu vertaistuki.”

Kesäpäivät

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton Kesäpäivät on kesän hauskin viikonloppu!

Tule viettämään kesäviikonloppu, josta ei seikkailuntuntua, hyvää seuraa ja kesälomafiilistä puutu. Kesäpäiville ovat tervetulleita kaikki kuulovammaisten lasten perheet ja läheiset. Viikonloppuna seikkaillaan ja kisaillaan erilaisissa taitoa ja nokkeluutta vaativissa lajeissa. Tekemistä riittää koko perheelle ja puuhastelun ohessa tutustutaan toisiin perheisiin!

Lasten kesäleirit 7-12 -vuotiaille

”Kesän paras viikko.”

KLVL ry:n perinteinen lasten kesäleiri on ollut lähtölaukaus kesälomaan jo lähes parikymmentä vuotta! Leirillä lapset tutustuvat toisiin huonokuuloisiin tai kuuroihin lapsiin. Lapset pääsevät myös turvallisesti kokeilemaan omien siipiensä kantavuutta, kuitenkin hallitusti kokeneiden leiriohjaajien ohjauksessa.

”Sain hakea tyytyväisen, iloisen ja todella onnellisen lapsen pois leiriltä. Paljon uusia kokemuksia ja ystäviä. Oli niin paljon kerrottavaa, että koko kotimatkan lapsi kertoi mitä oli viikon aikana tehty ja tapahtunut.”

Järjestämme vuosittain kaksi kesäleiriä yhdessä Kuuloliiton kanssa. Toinen leireistä järjestetään Pohjois-Suomessa ja toinen Etelä-Suomessa. Viikon aikana seikkaillaan, uidaan, tehdään pellehyppyjä järveen, retkeillään, askarrellaan, järjestään hauskaa iltaohjelmaa sekä saadaan tukea vertaisista, eli kuulokavereista!

Kaikki kuulovammaiset, huonokuuloiset ja viittomakieliset lapset ovat tervetulleita kesäleirille. Mukaan voi ottaa myös sisaruksen tai kaverin.

Nuorten oma viikonloppu ja nuorten Suurleiri

Järjestämme kerran vuodessa 13-17 –vuotiaille kuulovammaisille nuorille viikonloppuleirin. Leirillä nuoret pääsevät tutustumaan toisiinsa monipuolisen ja hauskan nuorille suunnatun ohjelman parissa. Toiveita ohjelmasta otetaan vastaan pitkin vuotta! Leiri järjestetään aina keskeisellä paikalla Suomessa, jonne nuorten on helppoa tulla myös itse julkisilla kulkuvälineillä. Ohjaajamme ovat aina tarvittaessa vastassa nuoria asemalla, josta siirrytään yhdessä leiripaikalle. Nuorten viikonloppu on nuorille loistava mahdollisuus tutustua muihin kuulovammaisiin nuoriin sekä harjoitella itsenäistymistä.

Joka toinen vuosi järjestämme 13-17 –vuotiaiden nuorten Suurleirin kuulovammaisille nuorille yhteistyössä muiden kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen kanssa. Nuorten Suurleiri kokoaa yhteen huonokuuloiset ja kuurot nuoret ympäri Suomen! Suurleiri järjestetään kesällä ja sen kesto on maanantaista perjantaihin.

Lasten- ja nuortenohjaus tilaisuuksissamme

Ohjauksen ohjelmasisältö on runsas ja kaikille löytyy mieluisaa tekemistä. Askartelua, ulkoilua, sisä- ja ulkoleikkejä, pelejä sekä paljon muuta hauskaa tekemistä, joka vaihtelee tapahtumapaikan sekä lasten ja nuorten iän mukaan. Ohjauksessa otamme huomioon lapsesi kommunikaatiotavan sekä mahdolliset erityistarpeet. Ohjaajat valitsemme aina lasten tarpeiden mukaan ja ohjauksessa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen, ohjaajien pätevyyteen sekä tehtävään sopivuuteen.

Ohjaajat toimivat ohjaustehtäviensä lisäksi lapsille ja nuorille myös roolimalleina. Lasten ja nuorten itsetunnon ja identiteetin kasvun tueksi pyrimme valitsemaan ohjaajajoukkoomme ohjaajia, joilla on samantyyppinen kuulovamma kuin mukana olevilla lapsilla. Toisten kuulovammaisten lasten, nuorten kuin myös aikuisten tapaaminen on tärkeää vertaistukea, josta hyötyy koko perhe ja lähipiiri.

Paikallinen vertaistoiminta

Alueelliset jäsenyhdistyksemme järjestävät matalan kynnyksen vertaistoimintaa omalla alueellaan. Paikallisyhdistysten järjestämät tapahtumat ovat loistava tapa tavata muita samalla alueella asuvia kuulovammaisten lasten perheitä, jakaa kokemuksia ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita, niin vanhempien kuin lasten ja nuorten kesken. Lisää tietoa paikallisyhdistysten toiminnasta löydät täältä: https://www.klvl.fi/jasenyhdistykset/

Tapahtumakalenteri

Tulevat kurssit, tapahtumat ja leirit löydät tapahtumakalenteristamme: https://www.klvl.fi/tapahtumakalenteri/

Kaipaatko lisätietoa vertaistuesta ja vertaistoiminnasta? Ota rohkeasti yhteyttä!

Tarja Lindholm

Vertaistoiminnan koordinaattori
tarja.lindholm (at) klvl.fi

050 301 0503

Vertaisperhetapahtumien suunnittelu ja toteutus, lastenohjaajien ja luennoitsijoiden rekrytointi sekä muut ohjelmiin liittyvät järjestelyt