Vertaisperhekurssiterveiset Rovaniemeltä

Santasportissa järjestettyä vertaisperheviikonloppua vietettiin syksyisissä tunnelmissa Rovaniemellä.

Teksti: Maarit Lasanen

Viikonloppuun osallistui yhdeksän perhettä: 38 lasta ja aikuista. Lisäksi mukana menossa lauantaina olivat lastenohjaajat. Viikonlopun teemana oli kuulovammaisen lapsen koulupolku. Uutta aikaisempiin vertaisperheviikonloppuihin oli, että mukana järjestämässä KLVL ry:n lisäksi oli LapCi ry, josta paikalla Rovaniemellä oli toiminnanjohtaja Janet Grundström.

Viikonlopun aikana lapsille ja nuorille oli omaa ohjelmaa, kuten leikkiä ja pelaamista. Lisäksi oli mahdollisuus kokeilla seinäkiipeilyä, viettää aikaa sisäliikuntapuisto Fun Parkissa, keilata sekä ulkoilla. Perheillä oli mahdollisuus nauttia kylpyläosaston tarjoamista toiminnoista perjantaista sunnuntaihin. Yhdessä perheet saivat luoda elefanttitaideteoksen, joka matkaa Valkeaan taloon muistoksi yhteisestä viikonlopusta. Aikuisille järjestettiin ulkona keppijumppa, joka antoi oivallisen tauon lauantain tiiviiseen asiasisältöön sekä antoi mahdollisuuden leppoisaan yhdessäoloon. Sunnuntaina kaikki saivat tutustella toisiinsa liikuntaleikkien myötä. Lisäksi perheet pääsivät esittelemään itsensä sekä kuvailemaan tuntemuksiaan viikonlopun ajalta tunnekorttien avulla.

Viikonlopun aikana perheet saivat tietoa LapCi ry:n ja KLVL ry:n toiminnasta sekä kuulovammaisen lapsen koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Jokainen perhe asetti perjantai-iltana viikonlopulle omat tavoitteet ja sunnuntaina kartoitettiin yhdessä, oliko tavoitteisiin päästy. Keskeisimpiä tavoitteita olivat informaatio koulupolkuun ja mahdollisiin tukitoimiin liittyen sekä aikuisten, lasten ja nuorten vertaistuen saaminen. Erityisesti perheet toivoivat, että lapset ja nuoret voivat kohdata toisiaan ja tutustua sekä viettää yhteistä aikaa mielekkäiden toimintojen parissa.

Huoltajien suullisten kommenttien perusteella jokainen perhe sai viikonlopusta itselleen arvokkaita asioita. He kokivat siis saavuttaneensa viikonlopulle asettamansa tavoitteet. Perheet antoivat positiivista palautetta vertaisperheviikonlopusta. Esimerkiksi Santasportin tarjoamat puitteet ja monet aktiviteetit, luotettavat ja motivoituneet lastenohjaajat, luentojen asiasisällöt sekä maistuva, valmis ruoka saivat kiitosta. Erityisesti kahden kuulovammaisen nuoren puheenvuorot koettiin merkityksellisiksi. Ja ihan parasta oli, kun puheenvuoroja kuulemassa olivat perheiden aikuiset ja nuoret yhdessä. Tätä uutta toiminta-ideaa voisi käyttää myös tulevaisuuden vertaisperhetapaamisissa.

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille ja kiitos kaikille mukana olleille henkilöille ihanasta yhteisestä viikonlopusta.

Tv Maarit Lasanen, vertaisperhekurssin vetäjä