Valtakunnallinen toiminta

Vertaisperhekurssit

Vertaistuki on tärkeää koko perheelle. Vanhemmat voivat vertaisperhekursseilla vaihtaa kokemuksia ja lapset tapaavat leikin lomassa toisia kuulovammaisia lapsia sekä heidän sisaruksiaan. Luennoitsijoina on kurssin teeman mukaisesti eri alojen asiantuntijoita. Lastenohjaajista monet ovat itse kuulovammaisia nuoria.

Kurssikäytännöt

Vertaisperhekurssin omavastuuhinta on jäsenille 80 € / aikuinen koko viikonlopulta ja 10 € / kuuleva lapsi. Ei-jäsenille hinta on 100 €/aikuinen, 12,50 €/lapsi. Kuulovammaiset lapset (alle 18-vuotiaat) osallistuvat aina maksutta. Perheet vastaavat itse matkakustannuksista.

Hakuaika vertaisperhekursseille päättyy noin kuukautta ennen kurssia. Jos kurssille on paljon hakijoita, etusijalla ovat ensimmäistä kertaa kurssille hakevat perheet.

Tutustu kursseihimme ja hae mukaan tapahtumakalenteristamme.

Perhepäivät

Perhepäivät järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin. Perhepäiville ovat tervetulleita kaikki kuulovammaisten lasten perheet lähipiiriä myöten. Tapahtuma on avoin kaikille eikä osallistumista ole rajoitettu minkään kuulovamman, iän tai kommunikaatiotavan perusteella. Viikonloppu pitää sisällään niin koko perheen yhteistä tekemistä kuin myös erillistä ohjattua ohjelmaa lapsille, nuorille ja aikuisille.

Mitä Perhepäivillä tapahtuu ?

Lastenohjauksen ohjelmasisältö on runsas ja kaikille löytyy mieluisaa tekemistä. Askartelua, ulkoilua, sisä- ja ulkoleikkejä, pelejä sekä paljon muuta hauskaa tekemistä, joka vaihtelee tapahtumapaikan mukaan. Lastenohjauksessa otamme huomioon lapsesi kommunikaatiotavan sekä mahdolliset erityistarpeet.

”Parasta oli tutustua samassa tilanteessa oleviin perheisiin!”

Ohjaajat valitsemme aina lasten tarpeiden mukaan ja ohjauksessa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen, ohjaajien pätevyyteen sekä tehtävään sopivuuteen. Ohjaajat toimivat ohjaustehtäviensä lisäksi aikuisina roolimalleina lapsille ja nuorille. Lasten itsetunnon ja identiteetin kasvun tueksi pyrimme valitsemaan ohjaajajoukkoon nuoria, joilla on itsellään samantyyppinen kuulovamma kuin lapsella. Toisten kuulovammaisten lasten, nuorten kuin myös aikuisten tapaaminen on tärkeää vertaistukea, josta hyötyy koko perhe ja lähipiiri.

”Erilaisten kuulovempainten näkeminen oli hyvä. Parasta oli perheiltä saatu vertaistuki.”

Aikuisille on viikonloppuna vertaiskeskusteluja, asiantuntijaluentoja ja tapahtumapaikasta riippuen muuta ohjelmaa. Perhepäiviä järjestetään kevät- ja syysliittokokouksien yhteydessä, joten osallistumalla pääsee tutustumaan paremmin liiton toimintaan. Kokouksissa keskustellaan liiton toiminnasta ja tavoitteista, mutta paikan päälle saa tulla ihan vain kuuntelemaankin.

Kesäleirit

KLVL ry:n perinteinen lasten kesäleiri on ollut lähtölaukaus kesälomaan jo lähes parikymmentä vuotta!

Leirillä lapset tutustuvat toisiin huonokuuloisiin, kuulovammaisiin tai kuuroihin lapsiin. Lapset pääsevät myös turvallisesti kokeilemaan omien siipiensä kantavuutta, kuitenkin hallitusti aikuisten leiriohjaajien ohjauksessa.

”Kesän paras viikko.”

”Sain hakea tyytyväisen, iloisen ja todella onnellisen lapsen pois leiriltä. Paljon uusia kokemuksia ja ystäviä. Oli niin paljon kerrottavaa, että koko kotimatkan lapsi kertoi mitä oli viikon aikana tehty ja tapahtunut.”

Seikkailu- ja luontopainotteinen leiri järjestetään Metsäkartanon eli Metsiksen monipuolisessa nuoriso- ja luontomatkailukeskuksessa. Viikon aikana seikkaillaan Metsiksen upeissa puitteissa, uidaan, tehdään pellehyppyjä järveen, retkeillään, askarrellaan, järjestään hauskaa iltaohjelmaa sekä saadaan tukea vertaisista, eli kuulokavereista!

Kaikki kuulovammaiset, huonokuuloiset tai viittomakieliset lapset sisaruksineen ovat tervetulleita kesäleirille.

Kesäpäivät

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton Kesäpäivät on kesän hauskin viikonloppu!

Tule viettämään kesäviikonloppu, josta ei seikkailuntuntua, hyvää seuraa ja kesälomafiilistä puutu. Kesäpäiville ovat tervetulleita kaikki kuulovammaisten lasten perheet ja läheiset. Viikonloppuna seikkaillaan ja kisaillaan erilaisissa taitoa ja nokkeluutta vaativissa lajeissa. Tekemistä riittää koko perheelle ja puuhastelun ohessa tutustutaan toisiin perheisiin!

Kesäpäiviä vietetään vuonna 2021 Piispalassa, Kannonkoskella.

Lisätiedot:

Tarja Lindholm

Vertaistoiminnan koordinaattori
tarja.lindholm (at) klvl.fi

050 301 0503

Tapahtumien, leirien ja kurssien suunnittelu ja järjestäminen, lastenohjauksen koordinointi