Uutta arkea uudessa kaupungissa

Arlon kotona puhutaan suomea ja englantia. Uudessa kotikaupungissaan Strasbourgissa hän opiskelee myös ranskaa. Usein erityisesti vieraiden kielten opiskelu on kuulovamman kanssa hankalaa, mutta mahdotonta se ei koskaan ole.

– Kuulovamma ei vaikuta koulunkäyntiini mitenkään, kertoo 11-vuotias Arlo Juvonen.

Arlo muutti vuosi sitten perheensä kanssa vanhempien työn vuoksi Strasbourgiin Ranskaan. Perhe on kaksikielinen: isänsä kanssa Arlo puhuu englantia ja äitinsä kanssa suomea. Perheeseen kuuluu myös 14-vuotias isosisko. Eurooppa-koulussa viidennelle luokalle menevä Arlo opiskelee myös kerran viikossa ranskaa.

– Ranska on vaikeaa, koska tulee koko ajan niin paljon uutta asiaa, Arlo kertoo.

Kielten opiskelu ei kuitenkaan tuota päänvaivaa. Arlolla on keskivaikea kuulovamma ja kojeet molemmissa korvissa. Eurooppa-koulussa opettajat käyttävät FM-laitetta, eikä tekniikan kanssa ole ollut ongelmia. Suomessa Arlon suosikkiaine oli äidinkieli ja nyt Strasbourgissa englanti.

– Suomessa musta tuntui, että mun englanti on tosi huonoa, mutta nyt se on kehittynyt todella paljon, Arlo pohtii.

Kielten osaamiseen vaikuttaa varmasti myös Arlon rakkaus lukemiseen.

– Olen lukenut varmaan tuhat Aku Ankka -pokkaria. Suosikkihahmoni ovat Tupu, Hupu ja Lupu.

Liikuntatunneilla Ranskassa muun muassa melotaan, mutta Arlon suosikkilaji on koripallo, sillä sitä hän harrasti Suomessa. Strasbourgissa harrastuksille ei ole ollut tarvetta ja läksyihin käytetään enemmän aikaa kuin Suomessa.

– Suomessa saa joka päivälle muutaman helpon tehtävän, kun täällä taas saa jonkun isomman ja haastavamman tehtävän, mutta sen tekemiseen on viikko aikaa. Se toimii minusta paremmin niin.  

Kesä ja kaverit

Kesäloma kului matkustaessa Suomeen ja muutaman viikon Arlo vietti myös Englannissa sukuloimassa. Englannissa parasta ovat karkkikaupat, joissa on valtava valikoima.

Suomesta Arlo kaipaa eniten kavereita ja heidän näkemisensä oli kesäloman paras asia. Suomessa Arlo vietti puolitoista kuukautta. Kesään kuului myös mökkeilyä ja uimista. Suomesta Arlo kaipaa myös ruokaa.

– Kouluruoka ei täällä Strasbourgissa ole niin hyvää. Jos on vaikka tavallisia lihapullia, niin niissä on outo kastike. Siskon mielestä kasvisruoassa on huonompi valikoima.

Ranskassa parasta on taas kesäinen sää.

– Täällä saattaa kesällä olla välillä jopa 40 astetta lämmintä. Eikä se ole tukalaa, sillä siihen tottuu nopeasti.

Suomessa kalastus ei kuulu Arlon harrastuksiin, mutta magneettikalastusta Arlo on kokeillut. Strasbourgin joesta hän sai ylös kerran kokonaisen pyörän.

– Se oli varmaan ollut siellä kauan. Se oli ihan rämä, todella ruosteinen ja huonossa kunnossa.

Pingiksen peluuta Strassbourgissa
Starsbourgissa pingiksen peluuta perheen kanssa.

Ulkomaille muuttaminen jännitti

Uuteen kouluun vaihtaminen on aina jännittävää, mutta kun Arlo vuosi sitten muutti Ranskaan perheensä kanssa, muuttui koko arki.

– Oli se aika stressaavaa, mutta kaikki on mennyt tosi hyvin.

Arlon koulu alkaa Suomen kouluihin verrattuna muutamaa viikon myöhemmin. Vaikka Arlo viihtyy koulussa, olisi lomaa voinut viettää vieläkin pidempään.

Ensimmäisen kerran Arlo asui ulkomailla noin kolmen vanhana, kun perhe asui Sri Lankassa. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo kokenut ja matkustanut paljon.

– Voisi olla hauskaa matkustaa vaikka Japaniin. En tiedä vielä mikä minusta tulee isona, mutta mieluiten asuisin Suomessa.

Suomessa odottavat iso osa ystävistä, mutta arki uudessa maassa on löytänyt uomansa ja Arlo on löytänyt oman ystäväpiirin myös Ranskasta.

Strasbourgissa Arlon paras ystävä on kotoisin Bulgariasta. Ystävykset puhuvat keskenään englantia ja pelaavat lautapelejä.

– Pelaamme erilaisia pelejä ja olen esitellyt hänelle esimerkiksi Afrikan tähden.