Kuuroja esittävät huijarit keräävät rahaa Suomessa

Saimme kesällä tietoomme tapauksen, jossa huijari oli kerännyt Espoossa rahaa ”kuulovammaisten lasten hyväksi”. Haluamme tehdä selväksi, ettei Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitolla ei ole mitään tekemistä näiden keräysten kanssa.

Päivitys 10.6.2021 (alkuperäinen artikkeli julkaistu 7.8.2020): Saimme tänään tietoomme vastaavanlaisen huijauskeräyksen, jota on toteutettu Tampereella, Sammon valtatien Lidlin pihalla ja sisällä marketissa. Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitolla ei edelleenkään ole rahankeräyksiä käynnissä. Alta löydät toimintaohjeet, mikäli törmäät tällaiseen keräykseen.

Ilmiö on tuttu jo aiemmilta vuosilta ja Suomessa toimivat vammaisjärjestöt kärsivät asian vuoksi. YLE kirjoitti asiasta muutama vuosi sitten. Huijarit yrittävät käyttää kuuroutta hyväkseen, koska usein heillä ei ole kielitaitoa. He välttävät puhumista ilmoittamalla lapulla olevansa kuuroja.

Jos tapaat tällaisen epäilyttävän rahankerääjän, on syytä ilmoittaa poliisille asiasta. Usein huijarit toimivat markettien, parkkipaikkojen ja kauppakeskuksien läheisyydessä. Huijauksen tunnistaa monesti viimeistään rahankeruulomakkeista, joissa on usein kieliopillisesti hyvin huonosti kirjoitettua suomen kieltä.

Ilmiö on todella harmillinen, sillä se vaikuttaa negatiivisesti vammaisjärjestöjen luotettavuuteen ja imagoon. Huijareilla on ollut käytössä myös Handicap International -järjestön logoja lomakkeissaan, mutta ko. järjestö on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä Suomessa tapahtuvien keräysten osalta.