Kevätperhepäivät Imatralla innostivat ja ilahduttivat

Imatran kylpylässä riitti vilskettä, kun Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton perinteiset Kevätperhepäivät polkaistiin käyntiin lauantaina 4.5.2019. Osallistujia oli paljon: perheitä oli yhteensä 23, joista lapsia peräti 43.

Tapahtuma alkoi lounaan jälkeisellä esittelytilanteella Ukonniemen salissa, jossa oli kaunis näkymä Saimaan rannoille. Perheiden puheenvuorosta ilmeni, että paikalle oli tultu ympäri Suomea ja erilaisista kuulotaustoista. Lastenohjaajat saapuivat myöhemmin hakemaan lapset hoitoonsa, mutta sitä ennen hekin esittelivät itsensä. Monilla oli omakohtaista kokemusta kuulovammasta tai viittomakielestä sen lisäksi, että heillä oli ammattitaitoa ja valmiuksia toimia lasten parissa.

Kun lapset lähtivät ohjaajiensa matkassa puuhailemaan erilaisten harrastustoimintojen kanssa, aikuiset jäivät saliin kuuntelemaan Nuorisotutkimusseuran tutkijan Sami Myllyniemen luentoa lasten harrastuksista. Runsaasti tilastoja sisältävä luento kertoi nuorisobarometrin tuloksista harrastuksen näkökulmasta. Näitä tuloksia ei ollut edes vielä virallisesti julkaistu, joten tutkimustieto oli taatusti tuoretta!

Lapsille oli harrastusrata, jossa päästiin kokeilemaan sormivirkkausta, frisbeenheittoa, valokuvasuunnistusta, leivontaa ja vieläpä sirkustemppuja imatralaisen Sirkuskoulu Soihdun johdolla. Viimeksi mainitussa päästiin kokeilemaan jonglöörausta ja akrobatiaa – ehkäpä sieltä tarttui taitoja näytettäväksi kotonakin. Paikalla vierailivat myös kuulokoirat Miki ja tämän eläkkeelle jäänyt koirakollega Domi. Illalla Imatran kylpylän monipuolinen allasosasto tarjosi virikettä koko perheelle.Sunnuntaina aikuiset kerääntyivät KLVL:n liittokokoukseen. Lapsille rakennettiin liikuntasaliin temppurata, jossa sai kiipeillä ja tasapainoilla mielin määrin. Perheiden kuulovammaiset lapset pääsivät kertomaan unelmistaan ja haaveistaan Vamlasin eli Vammaisten Lasten ja Nuorten tukisäätiön Lohikäärmeen ystäväkirja –projektissa, jota veti Elina Mäkikunnas. Isoille papereille sai piirtää ja kirjoittaa lempipaikoistaan, tärkeistä ihmisistä ja unelmien päivästään.Lapsille ja nuorille oli myös järjestetty pieni yllätys: Taivalkosken Vapaapalokunta kävi vierailulla Imatran kylpylän pihassa ja esitteli paloautoa ja muuta kalustoa monille uteliaille silmäpareille. Vapaapalokunnan työntekijät jakoivat lapsille omat kypärät ja tehtäväkirjat.Näillä kevään perhepäivillä päästiin ajanvietteen lisäksi kohtaamaan ihmisiä oman elämänpiirin ulkopuolelta ja lapset saivat kuulokavereita. Kotiinlähtö ei ollut kaikille helppo, sillä joillakin pienimmillä vaikutti olleen niin hauskaa, että eivät olisi edes halunneet lähteä.
Teksti: Elina Ortamo