Arjen rutiineja ja tulevaisuuden unelmia

Olen Iita Hyvönen ja täytän toukokuussa 20 vuotta. Minulla on molemmissa korvissa sisäkorvaistutteet. Asun Jyväskylässä avopuolisoni ja koirani kanssa. Kun aloitin vuonna 2017 opinnot Kuopiossa viittomakielen ohjaajaksi, olin motivoitunut oppimaan uutta. Ajattelin, että olin päässyt kiusaamisesta eroon. Näin ei kuitenkaan käynyt. Koko ammattikoulun ajan minua kiusattiin.

Sain tukea koulusta erityisopettajalta ja käyttööni apuvälineet, jotka minulla ovat edelleen. Alkuun se oli haasteellista, mutta nyt tuntuu, että olen jo konkari kela- ja pankkiasioissa. Olen hoitanut omat kuuloasiani vuodesta 2016 ja 2017, kun muutin pois kotoa. Kotoa muuttaminen ja omista asioista huolehtiminen tarkoittavat minulle itsenäistymistä. 

Olen asunut nyt neljä vuotta omillani. Äiti ei vieläkään ole tullut pesemään astioitani tai siivoamaan jälkiäni  –  ne pysyvät todellakin siinä mihin olen itse jättänyt. Mielestäni parasta itsenäistymisessä on se, kun voi itse määritellä kotiintulo- ja nukkumaanmenoajan sekä sen, mitä syön viikolla ja viikonloppuna. 

Haastavinta itsenäistymisessä on  ollut suunnitella rahankäyttöä siten, että rahaa riittää  tasaisesti koko kuulle. Olen tehnyt päiväkodeissa sijaisuuksia, mikä on tuonut helpotusta. Samalla on täytynyt kuitenkin muistaa ilmoittaa  Kelaan tulomuutokset. 

Korona-aika on omalla tavallaan vaikuttanut myönteisesti opintoihini. Sain tehdä rauhassa loppuun omat kurssini ja näyttöni. Mahdollisuus suorittaa opintoja etänä oli hyödyllistä, koska asuin kaukana koulusta. Valmistuin ammattikoulusta joulukuussa 2020. 

Minulla on kohta kaksivuotias kultainennoutaja, joka on tuonut arkeen sisältöä, eikä sisälle ole tarvinnut jäädä yksin nököttämään. Oman haasteensa tuo kuitenkin se, etteiomaa perhettä näe yhtä usein kuin silloin kun asuin kotona. Pian en ole nähnyt perhettäni puoleen vuoteen. 

Tulevaisuudeltani odotan, että pääsisin jatkamaan opintojani ammattikorkeakouluun ja perustamaan perheen. Kevään yhteishaussa hain ammattikorkeakouluun. Toivon perheeni asuvan  omakotitalossa toisen että kolmannen noutajan kanssa. 

Vinkkini nuorille, jotka miettivät kotoa muuttoa: 

  • Älä ota asioita laskulle tai osamaksulla, jos et ole varma siitä voitko maksaa ne takaisin.
  • Aloita työt opintojen ohella jos mahdollista, jotta opintojen jälkeinen työttömyys olisi turvattu säästöillä.
  • Aina saa pyytää apua. Ei ole tyhmiä kysymyksiä!
  • Ruokakaupoilla on omat sovellukset, joista näkee paljonko rahaa menee ostoksiin. Hyödynnä ilta-alennukset ja tarjoustuotteet.