Ajankohtaista

Avustusta saatavilla Eurofest-perheleirin osallistumismaksuihin

Fepedan järjestämä Eurofest-perheleiri Saksassa 4.-9.8.2019 lähenee. Viimeinen ilmoittautumispäivä 31.5. on jo aivan nurkan takana.

Voimme nyt iloksemme kertoa, että Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond ja William Thurings stiftelsen ovat myöntäneet Fepedalle yhteensä 3000 euron suuruisen avustuksen kattamaan Suomesta leirille osallistuvien perheiden lasten osallistumiskustannuksia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voimme tukea maksimissaan yhteensä 20 lapsen osallistumista leirille 150 €/lapsi, mutta mikäli ilmoittautuneita on vähemmän, niin silloin myös avustuksen määrä yhtä osallistujaa kohden nousee suuremmaksi.

Mikäli perheenne kesälomasuunnitelmat ovat vielä auki, niin nyt kannattaa kyllä ehdottomasti harkita antoisaa lomaa Saksan vuoristomaisemissa muiden kuulovammaisten lasten perheiden kanssa!

Kenelle leiri on suunnattu?
Leiri on suunnattu kaikille eurooppalaisille kuulovammaisten lasten perheille. Ohjelma on suunniteltu koko perhettä silmällä pitäen. Aikuisille on tarjolla erilaisia luentoja sekä eri teemoihin liittyviä työpajoja. Lapsille ja nuorille on tiedossa monipuolisesti erilaista ohjattua toimintaa ja aktiviteetteja ja leiriviikon iltaohjelmisto on suunnattu koko perheelle ja leiriväelle.

Missä leiri järjestetään?
Leiripaikka sijaitsee kauniissa vuoristomaisemissa Saksan Dorfweilissa lähellä Frankfurt am Mainia. Paikka tarjoaa idyllisen ympäristön viettää mukava leiriviikko perheen ja uusien ystävien kesken.

Mistä löydän lisätietoja ja hinnaston?
Lisätietoja leiristä löydät Fepedan ja KLVL:n sivuilta. Leirin esitteeseen ja hinnastoon voit tutustua tästä.

Miten ilmoittaudun?
Ilmoittautua voi tämän linkin kautta 31.5.2019 mennessä. Mikäli tarvitset apua ilmoittautumisen tai minkä tahansa mieltä askarruttavan kysymyksen kanssa, ota yhteyttä Petra Paloposkeen: petra.paloposki2(at)gmail.comV

Mikä Fepeda on?
FEPEDA
(European Federation of Parents of Hearing Impaired Children) on vuonna
1990 perustettu eurooppalainen kuulovammaisten lasten vanhempien
kattojärjestö, jonka jäseniä ovat kansalliset vanhempainliitot.

Fepedan toiminnan tavoitteena on kuulovammaisten lasten ja heidän
perheidensä edunvalvonta Euroopan tasolla mm. seuraamalla EU:n
lainsäädäntöä ja pyrkimällä vaikuttamaan kuulovammaisten lasten ja
heidän perheidensä asemaan ja oikeuksiin järjestön jäsenmaissa.

Toukokuun uutiskirje on ilmestynyt

Viimeisimmässä uutiskirjeessä kuullaan muun muassa terveiset Kevätperhepäiviltä, tarjotaan avustusta Eurofest-perheleirin osallistumismaksuihin ja tutustutaan VIKKE-hankkeeseen.

Lue uutiskirje.

Etkö ole vielä uutiskirjeen tilaajaa? Ei hätää, se ongelma on nopeasti korjattu! Tilaa uutiskirje ja saat kuukausittain sähköpostiisi ajankohtaista tietoa liiton toiminnasta, tapahtumista ja kursseista sekä kuuloalasta.

Kevätperhepäivät Imatralla innostivat ja ilahduttivat

Teksti: Elina Ortamo

Imatran kylpylässä riitti vilskettä, kun Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton perinteiset Kevätperhepäivät polkaistiin käyntiin lauantaina 4.5.2019. Osallistujia oli paljon: perheitä oli yhteensä 23, joista lapsia peräti 43.

Tapahtuma alkoi lounaan jälkeisellä esittelytilanteella Ukonniemen salissa, jossa oli kaunis näkymä Saimaan rannoille. Perheiden puheenvuorosta ilmeni, että paikalle oli tultu ympäri Suomea ja erilaisista kuulotaustoista. Lastenohjaajat saapuivat myöhemmin hakemaan lapset hoitoonsa, mutta sitä ennen hekin esittelivät itsensä. Monilla oli omakohtaista kokemusta kuulovammasta tai viittomakielestä sen lisäksi, että heillä oli ammattitaitoa ja valmiuksia toimia lasten parissa.

Kun lapset lähtivät ohjaajiensa matkassa puuhailemaan erilaisten harrastustoimintojen kanssa, aikuiset jäivät saliin kuuntelemaan Nuorisotutkimusseuran tutkijan Sami Myllyniemen luentoa lasten harrastuksista. Runsaasti tilastoja sisältävä luento kertoi nuorisobarometrin tuloksista harrastuksen näkökulmasta. Näitä tuloksia ei ollut edes vielä virallisesti julkaistu, joten tutkimustieto oli taatusti tuoretta!

Lapsille oli harrastusrata, jossa päästiin kokeilemaan sormivirkkausta, frisbeenheittoa, valokuvasuunnistusta, leivontaa ja vieläpä sirkustemppuja imatralaisen Sirkuskoulu Soihdun johdolla. Viimeksi mainitussa päästiin kokeilemaan jonglöörausta ja akrobatiaa – ehkäpä sieltä tarttui taitoja näytettäväksi kotonakin. Paikalla vierailivat myös kuulokoirat Miki ja tämän eläkkeelle jäänyt koirakollega Domi. Illalla Imatran kylpylän monipuolinen allasosasto tarjosi virikettä koko perheelle.

Sunnuntaina aikuiset kerääntyivät KLVL:n liittokokoukseen. Lapsille rakennettiin liikuntasaliin temppurata, jossa sai kiipeillä ja tasapainoilla mielin määrin. Perheiden kuulovammaiset lapset pääsivät kertomaan unelmistaan ja haaveistaan Vamlasin eli Vammaisten Lasten ja Nuorten tukisäätiön Lohikäärmeen ystäväkirja –projektissa, jota veti Elina Mäkikunnas. Isoille papereille sai piirtää ja kirjoittaa lempipaikoistaan, tärkeistä ihmisistä ja unelmien päivästään.

Lapsille ja nuorille oli myös järjestetty pieni yllätys: Taivalkosken Vapaapalokunta kävi vierailulla Imatran kylpylän pihassa ja esitteli paloautoa ja muuta kalustoa monille uteliaille silmäpareille. Vapaapalokunnan työntekijät jakoivat lapsille omat kypärät ja tehtäväkirjat.

Näillä kevään perhepäivillä päästiin ajanvietteen lisäksi kohtaamaan ihmisiä oman elämänpiirin ulkopuolelta ja lapset saivat kuulokavereita. Kotiinlähtö ei ollut kaikille helppo, sillä joillakin pienimmillä vaikutti olleen niin hauskaa, että eivät olisi edes halunneet lähteä.

Kuulovammaisten nuorten psykososiaalinen hyvinvointi: Helsingin yliopiston verkkokysely

Helsingin yliopisto toivoo kyselytutkimukseen mukaan 11–17-vuotiaita sisäkorvaistutetta ja/tai kuulokojetta käyttäviä nuoria ja heidän vanhempiaan/huoltajiaan. Tavoitteena on parantaa kuulovammaisten nuorten hyvinvointia ja kuntoutusta kartoittamalla psykososiaalisen hyvinvoinnin (mm. sosiaalisuuden ja tunne-elämän) ongelmia ja vahvuuksia ja niihin liittyviä tekijöitä.

Tutkimukseen voi osallistua täyttämällä verkkokysely 17.04.2019–16.5.2019 välisenä aikana tämän linkin kautta.

Lisätietoa kyselystä

Huhtikuun uutiskirje on ilmestynyt

Viimeisimmässä uutiskirjeessä kuullaan muun muassa Helsingin yliopiston kyselytutkimuksesta, saadaan lisää tietoa Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien kuuloteemasta sekä Facebook-arvonnasta, josta voi voittaa paikan kesäleirille!

Lue uutiskirje.

Etkö ole vielä uutiskirjeen tilaajaa? Ei hätää, se ongelma on nopeasti korjattu! Tilaa uutiskirje ja saat kuukausittain sähköpostiisi ajankohtaista tietoa liiton toiminnasta, tapahtumista ja kursseista sekä kuuloalasta.